Minusta

Tietoa kouluttajasta

Nimeni on Laura Jääskeläinen. Olen ryhmä- ja vuorovaikutusvalmentaja ja työyhteisökouluttaja, ja missioni on vahvistaa ryhmien toimintaa, vuorovaikutusta ja psykologista turvallisuutta kouluissa ja yrityksissä.

Nykyaikana ihmisten välinen vuorovaikutus jää usein suorittamisen jalkoihin, vaikka vuorovaikutukseen panostaminen tukee tavoitteiden saavuttamista. Olen nähnyt urani aikana lukemattomia kertoja, kuinka vuorovaikutuksen vahvistaminen lisää ihmisten avoimuutta, motivaatiota, keskittymiskykyä ja rohkeutta. Ryhmän hioutuessa yhteen keskinäinen luottamus, ymmärrys ja hyväksyntä lisääntyvät, ja yhteistyö, positiivinen ilmapiiri ja sitoutuminen yhteiseen toimintaan vahvistuvat. Näissä olosuhteissa ihminen haluaa ja pystyy antamaan parastaan, mikä palvelee kaikkien etua: ihmiset voivat paremmin, ovat suorituskykyisempiä ja oppivat paremmin. 

Tämän vuoksi haluan auttaa toimivan ja hyvinvoivan vuorovaikutuskulttuurin luomisessa. Olen tehnyt niin jo vuodesta 2016, eikä loppua näy.

Innostuin vuorovaikutuksen ja psykologisen turvallisuuden vaikutuksesta hyvinvointiin terveystiedon opettajan urani ja teatterialan opintojeni aikana. Kouluissa psykologisen turvallisuuden puute estää monia opetusryhmän jäseniä osallistumasta yhteiseen toimintaan ja olemasta oma itsensä. Osa heistä ottaa liikaa tilaa, osa hiljenee sen pelossa, että joku vähättelee. Tämä vaikeuttaa keskittymistä, yhteistyötä ja oppimista. Samoja ryhmäilmiöitä esiintyy myös työyhteisöissä, ja aikuistenkin vuorovaikutus heikkenee, jollei sitä tietoisesti ja säännöllisesti vahvisteta.

Teatterialalla työryhmät muuttuvat usein, ja luottamus ja rakentava yhteys on saavutettava nopeasti. Teatteriopintojeni aikana huomasin, että tiedon lisääntyminen sekä hyvin ohjatut ja yhdessä tehdyt vuorovaikutus-, kohtaamis- ja yhteistyöharjoitukset paransivat turvallisuuden tunnettani työryhmässä; ja mitä turvallisempi ja luottavaisempi olo minulla oli, sitä luovempi rohkenin olla. Sitä enemmän ideoita juolahti mieleeni, ja sitä useammin uskalsin myös sanoa ne ääneen. Rohkenin myös epäonnistua, eikä tarvinnut pelätä sitä, että muut olisivat tuominneet. Yhteistyömme lähti lentoon. Vuorovaikutuksen vahvistumisen myötä koko työryhmämme toiminta nousi uudelle tasolle, ja olimme kaikki motivoituneempia saavuttaaksemme yhteiset tavoitteemme. Opin, että turvallisuudentunne on yksi tärkeimmistä henkisistä tarpeistamme, joka vaikuttaa toimintaamme jatkuvasti.

Teatteriopinnot saivat minut kokeilemaan, mokailemaan ja löytämään vahvuuteni. Ne saivat minut myös ryhtymään kouluttajaksi ja toimivat edelleen selkärankana kaikessa mitä teen. Osaamistani täydentävät myös ratkaisukeskeisen valmentajan koulutus sekä työ- ja organisaatiopsykologian opinnot, joista ammennan tieteellistä tietoa työyhteisökoulutuksiini.

Kirjoitin Ryhmä toimivaksi -kirjan opettajille, koska haluan tarjota kouluille tietoa ja konkreettisia menetelmiä ryhmien hyvinvoinnin ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen. Katso Ryhmä toimivaksi -kirjan esittelyvideo tästä ja tilaa kirja tästä. Ehkäpä kirjoitan vielä joskus työyhteisöille oman kirjansa vuorovaikutuksen vahvistamisesta. Vuonna 2021 jätin lehtorin virkani taakse ja ryhdyin kokopäiväiseksi yrittäjäksi, kouluttajaksi ja valmentajaksi. 

Voinko auttaa sinunkin kouluasi tai työyhteisöäsi ottamaan hyödyt irti ryhmän toiminnan vahvistamisesta?

Ammatillinen historiani:

Ryhmä- ja vuorovaikutusvalmentaja / Kouluttaja / Yrittäjä, 2018 -

Kouluttaja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto 2017 - 2022

Terveystiedon ja biologian opettaja, Järvenpää 2008 - 2022

Koulutustaustani:

Vaikuttava johtaja -koulutus, Novetos 2022

Vaikuttava valmentaja -koulutus, Novetos 2021

Työ- ja organisaatiopsykologian perusopinnot 25 op, Itä-Suomen yliopisto 2021

Kouluttaja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto 2017

Teatteri ja kasvatus 25 op, Teatterikorkeakoulu 2014

Näyttelijäntyön opintoja 30 op, Teatterikorkeakoulu 2013-2015

FM/aineenopettaja, Oulun yliopisto 2007

Ota yhteyttä!